• 0850 532 83 43
  • info@baoveglobal.com

LAMİNASYON MAKİNESİ

Gelişen teknoloji ile birlikte, farklı alanlarda kullanılan ekipman ve tekniklerde de çeşitli ilerlemeler olmuştur. Çağımızdaki bazı gelişmeler, pek çok farklı alanda kendisini göstermektedir. Birçok insanın zamanının büyük bir bölümünü geçirdiği ofisler bu teknolojilerin en çok kullanıldığı çalışma alanlarıdır.

Ofis teknolojilerinin başında gelen gelen işlemlerden biri laminasyon olarak ifade edilebilir. Laminasyon, basılı malzemeyi geliştirmek ve korumak için kağıda veya kart yapraklarına ince bir plastik tabakası uygulama işlemidir. Oldukça geniş bir kullanım alanına sahip olan laminasyon, gündelik hayatta ya da endüstriyel alanlarda yoğun şekilde kullanılmaktadır. Okullardan fabrikalara, restoranlardan mimarlık bürolarına, resmi kurumlardan depolama alanlarına kadar pek çok sektörlerde kullanılabilmektedir. Ancak üretilen bazı ürünlerin kullanıma hazır olduğunda tüketiciye ulaştırılmadan önce ürüne birtakım ekstra işlemler yapılarak koruma altına alınması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda ürün teslim edilmeden önce ürüne son bir dokunuş yapılmaktadır. İşte bu dokunuşun adı laminasyon işlemidir. Laminasyon ile her türlü resim, belge, tapu, kimlik, ehliyet gibi önemli eşyalarınızı dış etkenlerden (toz, kir, yağ, su, vb) etkilenmemesi, dayanıklı ve aynı zamanda uzun ömürlü olması için koruma altına alabilirsiniz. Özellikle tekstil ve matbaa sektöründe laminasyon tekniği daha fazla kullanılmaktadır. Laminasyon işlemi genel itibarı ile farklı sektörler özelinde üretilen ürünlerin daha kaliteli, sağlam, dayanıklı ve de aynı zamanda daha çağdaş bir görünüme sahip olmasını sağlamaktadır. Laminasyon işleminin yapıldığı cihazlara laminasyon makinesi denilmektedir. Bu cihazlar tip, boyut ve işlevlerine göre farklı türlere ayrılmaktadır.  Bu işlem, birbirinden farklı olan çok sayıdaki maddenin ısı ya da bir çeşit yapıştırıcı ile birleştirilmesi olarak geçmektedir. Ofis teknolojilerinde kullanılan laminasyon, film adı verilen iki katman arasına, koruma altına alınan belgenin konularak ısı ve basınç ile bir araya getirme işlemidir. Laminasyon işlemi öncesinde ürün çok katmanlıyken, bu işlem sonrasında ürün tek katmanlı bir yapıya kavuşur. Bu teknolojinin kullanıldığı ürünlerin başına lamine sıfatı getirilmektedir.

Laminasyon makinesi almayı düşünen insanlar, bu teknolojinin nasıl kullanıldığı yönünde de sorular sormaktadır. Laminasyon filmi olarak bilinen şeffaf plakalar, bu işlemin yapıldığı makineler ve ısı üreten bir araç yardımı ile eldeki ürünün iki tarafına yapıştırılmaktadır. Bu sayede ürünün tüm yüzeyleri plastik ile kaplanmış olur. Baove, bazı modellerinde bu iki şeffaf film yerine tek yönlü bir laminasyon filmide kullanmaktadır. Bunun sebebi, kağıt gibi ürünlerin neme veya suya karşı korunmasıdır. Özellikle matbaa sektörü için lamine ya da laminasyon işlemi çok önemli bir konudur. Ayrıca laminasyon işlemi, darbelere karşı hassas olan basılı ürünlerin aksine lekelenme, ıslanma gibi durumlara karşı da maksimum koruma sağlamaktadır. Laminasyon işlemi esnasında kullanılan filmin kalınlığı ile paralel olarak, basılı olan parça sert bir yapıda olabilmektedir. Çocukların kullanacağı bir malzeme olması halinde film kaplanan materyallerin sivri olan köşeleri çocuklarınıza zarar verebilir. Sert köşelere sahip ürünlerin köşelerini tehlikesiz bir hale getirmenin yolu, film köşelerini yuvarlamak olacaktır. Bunun için bu köşelerin, köşesiz olarak biçimlendirilmesinde yani yuvarlatılmasında fayda vardır. Laminasyon işlemi sonrasında, kenarlarının yuvarlatılmasının dışında, yalıtılmış kenar uygulaması da son zamanlarda yoğun olarak kullanılmaktadır. Bu işlemde laminasyon filmi basılan parçanın, kenarın uç kısmına kadar gitmektedir. Eğer film kaplanan malzeme nemli bir ortamda kullanılacaksa, kenar uygulamasının sızdırmaz yapıya sahip olması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda, laminasyon filmi 1-2 cm uzatılarak filmin alt ve üst tabakalarının, birbirlerine daha kolay yapışması sağlanmaktadır.

Laminasyon makinesi satın alırken dikkat etmeniz gereken bazı önemli hususlar vardır. Öncelikle, nasıl bir laminasyon cihazı istediğinize karar vermeniz gerekir. Bu kararı da laminasyon makinesinin hangi alanda kullanacağınızı saptayarak belirlemeniz gerekmektedir. Bunun sebebi küçük cihazlarda soğuk ve sıcak uygulamalar yapılırken, büyük cihazlarda sıcak, soğuk aynı zamanda pres prensibi ile çalışma söz konusu olabilir.

Bunu belirledikten sonra, koruma altına alacağınız belge ya da dokümanların boyutlarını belirlemeniz gerekmektedir. Laminasyon filmi, laminasyon poşeti olarak da geçmektedir. Laminasyon türlerinin özellikleri, uygulanacak alanın boyutuna göre değişkenlik gösterir. Filmler bu kapsamda farklı ölçülere göre kesilip boyutlandığı için birbirlerinden ayrılmaktadır. Bu noktada laminasyon filmlerinin türlerini hakkında da kısa bir bilgi verilmesinde fayda vardır. Laminasyon filmi, içerisine konulan belgenin büyüklüğü ile isimlendirilir. En çok kullanılan boyutlar A6,A5,A4,A3 ebatlarıdır. A4ve A3 laminasyon filmi genellikle tüketici grubu ya da ev tipi laminasyon makinelerinde kullanılmaktadır. Endüstriyel alanlarda, matbaacılık ve dijital baskı gibi sektörlerde kullanılan filmler ise genellikle rulo şeklinde olur. Bu filmlerin ebatları da ev tipi filmlerden oldukça büyüktür. Laminasyon filmlerinin kalınlığını ölçmede kullanılan birim, mikrondur. Bu kapsamda 1 mikronun 0,01 milimetreye eş değerdir. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, 100 mikronluk bir laminasyon filminin kalınlığı 0,1 milimetreye denk gelir. Laminasyon işleminde basılı ürün iki parça film arasında sıkıştırılır. Bu sıkıştırma işlemi ile birlikte basılı ürünün toplam kalınlığı artar. Bu artış yaklaşık 0,2 milimetre oranında olacaktır. Ayrıca seçilen filmin kalınlığı ile ürünün kalınlığı arasında bir paralellik vardır. Bunun yanı sıra, basılı parçalar sunum dosyası, menü gibi daha çok göze hitap edecek şeyler için kullanılacaksa ince filmlere yönelmek akıllıca olacaktır. Çünkü laminasyon filminin kalınlığı arttıkça, kağıt vb. maddelerin katlanması giderek zorlaşmaktadır.

Günümüzde pek çok alanda kullanılan laminasyonun farklı pek çok türü bulunmaktadır. Genel itibarıyla laminasyon filmleri, yüzeylerinin bitiş özelliklerine göre farklı parlaklık seviyelerine sahiptir. Buradaki parlaklık, hem kişisel tercihler ile hem de yapılacak işin muhteviyatına göre değişiklik gösterir. Parlak yapıdaki laminasyon filmleri, mürekkep rengini ve lamine edilen belgenin parlaklığını artırmaktadır. Parlak laminasyon filmleri, özellikle restoran menüleri, sunum klasörleri, raporlar ve eğitim ile ilgili içeriklerde sıklıkla tercih edilmektedir. Ayrıca başka bir tür olan mat laminasyon ise basılı parçaların nispeten daha yumuşak bir görünüme sahip olmasını sağlar. Mat laminasyon, parlamayı da azalttığı için basılı üründeki bilgilerin, yazıların daha kolay bir şekilde anlaşılmasına imkan verir. Bu nedenle kitaplar, restoran ya da cafe menüleri ve haritalar için mat laminasyonlar daha çok kullanılmaktadır.

Baove OCW140

Baove OCW260

Baove OCW280

Baove OCW340

Baove OCW360

Baove OCW380